Friday, July 4, 2008

the passenger

asta e un blog pe care am vrut sa-l scriu cand m-am intors acasa din orasul de pe dunarea albastra, care nu e giurgiu. nu am apucat sa-l scriu atunci din motive obiective si l-am lasat sa se invecheasca ca vinul o luna, cand am fost din nou cu busul, de data asta pana in bucuresti si mi-a revenit scarba. m-am hotarat sa-mi vars frustrarea. adica vinul. metaforic.

10 motive de ce sa nu vii cu busul acasa din strainezia:

Pentru ca autogara, cand era mica, isi dorea sa fie aeroport. dar era mai bine daca se facea balerina. Dupa ce am aratat biletul la ghiseul de "check in", am primit un "boarding pass". Cu el in dinti si bagajele in brate - care erau multe, comform stereotipului ca femeile seamana cu melcii si cand au picioare - am intrebat daca usa se deschide automat. Bineinteles ca nenea de la ghiseu o ras de neputinta mea in fata usii cu o fata amuzata si compatimitoare "Soll ich der kleinen, schwachen Dame helfen?". Am zambit fortat si am lasat sa-mi scape printe dinti niste cuvinte de duh in dulcele grai ardelenesc.
Afara la "peroane" ma intrebam unde trebuie sa astept busul. langa oamenii tineri si boemi care se urca acum in busul de dublin? nu, acolo, langa tanti cu batic in cap, tricou cu imprimeu de leopard, fusta lunga si slapi, care pazeste o cutie de 15 kg de detergent. Acolo, unde is mai multe plase de rafie decat oameni pe metru patrat.
Busul de Suceava, un monument al tehnologiei. pe instalatia audio video aflam cat de tare e busul in care ne aflam! are chiar si baie, dar trebuie sa ceri soferului sa aprinda lumina. e echipat cu tot ce-ti poatre dori inima de turist in afara de vecini frumos mirositori, si difuzeaza acelasi softporn cu romani decadenti de 3 ori, si surprinzator, e la fel de prost de fiecare data.
Vise de skyeurope, unde cerul e albastru si stewardese urate nu vorbesc nici o limba comuna cu tine, dar zambesc seducator incercand sa patrunda sensul ascuns al intrebarilor tale.

No comments: