Sunday, May 10, 2009

SOmortalS


Pentru cei care nu stiu, poza asta a fost trimisa in spatiu in anul 1974, impreuna cu un disc de aur oldschool, cunoscut sub numele de the Voyager Golden Record. In poza se afla cateva lucruri elementare si extrem de complexe: mama si tata, coordonatele ceresti ale Terrei, un dreptunghi, un triunghi, si altele. Si de parca imaginea nu e destul de revelatoare pentru a dovedi cat de departe a ajuns civilizatia pamanteana in cele 14 scurte miliarde de ani de la Marele Bang, discul mai continea o compilatie de sunete si imagini expresive ale vietii pe Pamant si mostre din ce avem noi mai frumos de oferit pe plan etno-cultural: adica "Salut" tradus in 55 de limbi (de la Aramaica la Vietnameza) si un calduros "¡Hola y saludos a todos!" de la un vorbitor de spaniola (WTF). Mixul a continuat cu muzica de la blues la Bach la jazz (pt ca oamenii de la NASA sunt cool), precum si cu o variatiune de sunete naturale specifice (ploaie, vant, etc), ceva harti, un cod ADN, cateva formule matematice si chimice si asa mai departe.
Acum, presupunand ca extraterestrii care vor gasi strigatul nostru disperat au depasit etapa evolutiva a procariotelor si sunt inzestrati cu ochi si urechi care indeplinesc aceleasi functii ca la noi, cum ne-a invatat Tata Asimov, si in plus au niste masinute hibrizi care nu polueaza Universul, chiar daca merg 1 milion de km lumina/ora, de ce am crede ca ierarhia noastra sociala sau diferentele dintre sexe sau teoria lui Pitagora i-ar apela in vreun fel? Precum ne invata studiile empirice, civilizatia mai avansata gaseste civilizatia mai inapoiata si o transforma instantaneu in ITS BITCH. Fara conditii. (Vezi romanii-dacii, turcii-Tara Romaneasca si Moldova, etc). Avand in vedere ca noi n-am gasit nimic extraterestru (din proprie initiativa), ghiciti in ce categorie ne incadram. Asadar, parerea mea e ca nu ar trebui sa dezvaluim halul in care ne-am chinuit noi sa avansam de cand pe Lume printr-un desen rudimentar care tradeaza TOT CE STIM NOI CA SPECIE, ca ne rad aia in fata ca portocalele de capsuni iarna. Planul e asta: nu zicem nimic, dar ne facem ca am avea ce sa zicem, doar ca alegem sa nu o facem pentru ca nu vrem sa-i impovaram si pe ei.

De fapt intentia mea era alta. Expunerea unei idei cu care as vrea sa iau autobuzul spre NASA. Sa trimitem in spatiun un copil. Adica un bebe, o mica dovada vie a potentialului uman. Un organism inca nestricat de societatea noastra murdara, de jocuri pentru putere, de iPhone, de ritualuri tampite precum mancarea, de contactul cu alte fiinte vii, de doctrine si povesti nefondate. Un organism intact si neatins.
Si va trai intr-un balonas autosuficient pe granule hidratante si nutritive, cu rezerve nelimitate de aer si ceva mircocipuri conectate la muschi pentru a nu i se atrofia. Strictul necesar pentru supravietuire. Si da, va fi un adolescent fucked up pentru ca nu va fi cunoscut imbratisarea mamei si Lego, dar hei cine nu-i, si cu putin noroc poate sa ajunga urmatorul Mowgli al Cosmosului. Am asa o vaga idee ca Batranii Bisericii se vor impotrivi pe considerente etice si morale, asa ca am gasit solutia ideala de a-l impaca si pe Papa cu capra. Copilul nu va fi smuls de la sanul mamei, caci cine mai are o astfel de autoritate in ziua de azi (multi, dar eram ironica), ci crescut artificial intr-o eprubeta. Si asa i-am impacat si pe credinciosi. Ca si daca traieste, cui ii pasa daca e din laborator, nu? Dar cine hotareste CE copil? Pai e simplu. Va fi combinatia perfecta a tuturor raselor de pe Pamant, va avea procente egale din toate tipurile de oameni care se diferentiaza intre ei fizic. Va fi perfectiunea umana.
Si acum se pune problema. Baiat sau fata? Hmm sa vedem, pe de-o parte s-a dovedit ca femeile poarta in sine cea mai mare si singura calitate care poate sa creeze viata din nimic, asadar intreg motivul existentei umane, pe de alta parte barbatii au ratiune. Sold! Plus ca daca e fata nu vrem sa-i vina ciclu in spatiu, ca nu exista gravitatie si cine ii explica ce se intampla? Deci trimitem in spatiu in baietel.
O panza pe care inteligenta extraterstra isi va picta arta. Poate il vor invata in sfarsit cum sa facem sa ne folosim mai mult % din creier si mai putin % din degetele de la picioare.
Si daca chiar stai sa te gandesti la cat is de bolnave majoritatea familiilor "normale" de pe planeta noastra, nici macar nu-i asa de sick.

2 comments:

iulia said...

the baby is the message!

Anonymous said...

adica si negrii?